tisdag, april 29, 2008

En koffein dusch

Om man behöver en extra "kick start" på morgonen kan man nu tvätta sig med en tvål innehållande koffein. Vid en "normal" tvätt med den här pepparmintsdoftande tvålen avges ca 200 mg koffein, som sägs kunna absorberas av huden . Företaget ThinkGeek som säljer tvålen, rekommenderar att man arbetar upp ett ordentligt lödder över hela kroppen innan man sköljer av sig för att få maximal effekt.

Ja, vad ska man säga? Undrar just hur många som har en sådan tvål på badkarskanten? Tror ni mig om jag säger att företaget säljer läppsyl innehållande koffein också? Nej, det här låter för galet för att vara sant. Jag håller mig nog hellre till en kopp med riktigt kaffe!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Besök till "svenskaffären"

I dag har vi uträttat en del ärenden som har med avslutandet av företaget att göra. Det är en hel del kontrakt som ska avslutas/ändras till dom nya ägarna så som försäkringsbolag, larmbolag, vattenverket, elbolaget osv. När vi var ute och åkte med bilen så körde vi förbi en liten affär som säljer en massa svenska produkter, så vi passade på att kila in och köpa med oss lite smått och gott. Så nu har vi kompletterat kylskåpet med falukorv, blodpudding, lingonsylt, boston- och smörgåsgurka. Ja, just ja, en påse turkisk peppar och en förpackning med "mums mums" råkade slinka ner i korgen också! Det här är sådant som känns lite speciellt att köpa hem någon gång ibland, men som kommer bli "vardagsmat" för oss sedan när vi bor i Sverige. Då kommer vi väl antagligen stå och tråna efter olika spanska produkter i stället!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Café nostalgi - tillbakablick

I dag öppnar killarna cafét på egen hand. Undrar hur dom känner det. Säkert är dom rätt nervösa för hur det ska gå.

Jag tänker tillbaks på vår första dag för nästan precis 7 år sedan. Det var den första maj och allt var stängt runt omkring oss. Vi tyckte att det var en lämplig dag att öppna på, eftersom vi gärna ville ha en lugn dag så att vi fick vänja oss lite i den nya rollen. Det blev en väldigt lugn dag, vi hade totalt tre gäster den dagen! En av dom var en finska, som slog sig ner på en av barstolarna vid bardisken, beställde en whiskey och satt och kedjerökte. Hon blåste ut all sin rök över våra muffins och kakor samtidigt som hon satt och kritiserade vårt sortiment och våra priser. "Det här är inte vad folk vill ha" och "värför har ni frukter och juicer i den där liggkylen, där ska ni ju ha tapas" och "ni är alldeles för dyra på spriten"osv.

Den kvällen när vi kom hem var vi inte så morska. Den här finskan hade lagt sin skugga över våra förväntningar den här första dagen. Vi bestämde oss för att ta bort alkoholen från sortimentet och bara behålla öl och vin. Vi tyckte att vi ville markera att vi faktiskt inte var en bar. Visst, alla cafér här har sprit att erbjuda, men vi behövde ju faktiskt inte vara som alla andra. Sagt och gjort, nästa morgon plockade vi undan alla flaskorna och beslöt oss också för ta bort barstolarna vid baren också, eftersom vi inte tyckte om att kunderna som stod där och rökte blåste ut sin rök över våra bakverk. Det kändes jättebra att vi tog dom här besluten, att vi tidigt beslöt oss för hur vi ville att vårt ställe skulle vara.

Finskan valde att gå till grannbaren fortsättningsvis och det var helt ok med oss!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag, april 28, 2008

Nu är det klart!

Nu har vi undertecknat kontraktet och lämnat över nycklarna till killarna. Cafét är inte vårt längre.

Nu efteråt känner vi båda en stor lättnad över att det är klart. Det var inte så här jag trodde att jag skulle känna, när jag tänkte på den här dagen för några veckor sedan. Då trodde jag att jag skulle känna mig väldigt ledsen över att lämna ifrån mig nycklarna till "vårt ställe". Men eftersom det strulade till sig precis vid målinjen och flera orosmoln plötsligt dök upp, fick vi tillfälle att verkligen känna efter om det här ändå är vad vi verkligen vill just nu. Men jag tror att vi båda känner att vi är klara där, vi har gjort det till vad det är i dag och nu är vi redo att ta tag i ett nytt projekt!

Foto: www.sxc.hu/TouTouke
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Fjärilar i magen

Om en timme ska vi vara på det sista avgörande mötet, därefter vet vi hur det kommer bli med försäljningen av cafét. Vi har ju egentligen ingenting att förlora. Om det inte går vägen på det sätt vi vill, så kan vi alltid fortsätta driva vårt café vidare. Men som jag har sagt tidigare, vi har kommit till en punkt där vi känner att vi vill gå vidare, inte gå och vänta längre. I eftermiddag vet vi antagligen hur det blir, så jag återkommer med en uppdatering senare.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Té Verano eller Sommar Te

För några år sedan komponerade jag samman en kall, uppfriskande te dryck som vi döpte till "Té Verano" som betyder "sommar te". Vi har bara haft med den på menyn under sommar månaderna och den har blivit en efterfrågad törstsläckare.

I receptet använder jag en flytande smaksättare med kanelsmak från Da Vinci Gourmet, men det kan vara svårt att få tag i som privatperson. Men det blir säkert gott utan kanelsmaken också!

Ingredienser
En påse kamomill te
0,75 dl varmt vatten
0,50 kallt vatten
Juice från en 1/2 Citron
ca 1 msk honung
3 cl kanelsirap
2,75 dl krossad is

Gör så här

Lägg ner tepåsen i det varma vattnet och låt dra i någon minut. Ta upp tepåsen och tillsätt honungen, rör om tills den har smält. Tillsätt det kalla vattnet, citronsaften (samt kanelsirapen). Häll allt i en mixer. Allra sist tillsätts den krossade isen. Sätt på locket och kör alltsammans. Häll upp i ett stort glas, sätt en citronskiva på kanten och drick ur ett sugrör.

Foto: www.sxc.hu/vranarc
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag, april 27, 2008

Gissa trädet













Är det någon som vill gissa vad det här är för vackert träd?

Foto:www.sxc.hu/eziquelzic

Planera hemflytten

Jag har hela tiden tänkt att vi ska avvakta att försäljningen blir helt klar innan vi kan sätta igång med att börja förbereda inför vår flytt. Det har hela tiden funnits i bakhuvudet att "ingenting är klart förrän det är klart". Tack och lov för det känner jag nu, efter den senaste veckans turbulens.

Om allt går vägen med försäljningen i morgon, så är det ju bara att sätta igång sedan. Men var börjar man? Det är så många pusselbitar som ska falla på plats och vissa är beroende av varandra för att ens kunna läggas.

Att hitta en tillfällig hyrbostad borde väl ligga högst upp på prioriteringsordningen? Eller ska man börja med att kontakta flyttbolag kanske? Tänk om man kunde ha en personlig "flytta till Sverige rådgivare" som tar reda på alla förutsättningar och sedan presenterar en färdig handlingsplan. Det vore kanske en affärsidé för någon som har mycket erfarenhet kring det!

Foto: www.sxc.hu/Trail starts here by Kristajo
Läs även andra bloggares åsikter om ,

lördag, april 26, 2008

Gott kvällsfika

I dag har min man bakat lite muffins igen! Jag fick lägga in önskan om mina absoluta favorit muffins, hallon & cream cheese, dom är så goda att man inte vill äta någon annan smak efter att man har testat en sådan!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Mp3 bekännelse

Här hemma bland familjen är jag lite små kaxig i bland när det gäller mina "färdigheter" inom dataområdet. Det är inte så att jag besitter en massa teknisk kunskap om datorer, men jag vet oftast hur jag ska hitta informationen som hjälper mig att klara av att "fixa" en hel del. Jag kan sitta länge och försöka mig fram och rätt ofta så brukar jag lämna datorn med ett belåtet leende på läpparna, jag blir så nöjd när jag har lyckats lösa något som från början verkade vara så klurigt!

Men i kväll har jag kommit ner på jorden, med dunder och brak dessutom.

Sedan vi lämnade Sverige för 8 år sedan har både jag och min man varit väldigt dåligt uppdaterade inom teknikens utveckling vad gäller mobiltelefoner, mp3 spelare, ipods och allt annat som finns. Så i dag fick min man en mp3 spelare av sina föräldrar och hans bror i födelsedagspresent. Jag tog ju naturligtvis på mig uppgiften att försöka klura ut hur den fungerade. Det borde ju inte vara så svårt, en mp3 spelare har ju varje människa nuförtiden (ja, förutom vi då). Nu, två timmar senare har jag gett upp, jag fattar mig inte på den där lilla apparaten. Hur svårt kan det vara? Jag kan öppna portar i brandväggen men jag kan inte föra över musik till en mp3 spelare, det måste vara något fel på apparaten helt enkelt. Ja, så är det ju såklart! Jag ska ge den en ny chans i morgon, när jag är utvilad och på hugget igen!

Tillägg: Nu så! Nu är den fullmatad med musik och bilder och jag har blivit väldigt fäst vid makens lilla dyrgrip, vill inte släppa ifrån mig den nu!!
Bild:www.iriver.com
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag, april 25, 2008

Efter mötet

Nu har vi kommit ett steg närmare en lösning och förhoppningsvis kommer dom sista pusselbitarna falla på plats på måndag, då vi har ett nytt möte inbokat. Annars, öppnar vi upp vårt café och fortsätter driva det som vanligt ett tag till!

Tidigare har jag känt att det finns en sådan sorg kring tanken på att släppa cafét i från oss, men just nu, efter att det har blivit så turbulent kring själva affären, känner jag att jag bara vill att det ska vara över så att vi kan gå vidare med våra framtidsplaner. Men man kan inte alltid styra hur saker och ting utvecklar sig, det är bara att acceptera.

Nu ska vi ta en stunds siesta, i kväll blir det italienskt till middag på en restaurang som ligger nere vid stranden. Jag ser verkligen fram mot en god pasta och ett glas rödvin!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Födelsedag

I dag fyller min älskade man år! Det var tänkt att vi skulle ha lite grillfest under dagen, men vi har bestämt att vi ska gå ut och äta en god middag på restaurang i kväll i stället, eftersom vi har fått annat vi måste ordna med i dag. Nu ska vi i väg på ett möte med alla inblandade parter, så får vi se var det hela slutar.

Foto: www.sxc.hu
Läs även andra bloggares åsikter om ,

torsdag, april 24, 2008

Inget nytt

Saker och ting är fortfarande lika oklara, men förhoppningsvis kommer vi veta mer efter i morgon. Vi har ett möte inbokat kl 12 så efter det lär vi veta vilket håll det lutar.












Nu ska vi lägga det här åt sidan och gå ut och äta pintxos (tapas på baskiska). Det är ett lite annorlunda sätt att äta tapas på. Servitörerna går runt kring borden med stora tallrikar fyllda med olika munsbitar på brödskivor. I varje tapas sitter en liten tandpetare och när man har ätit klart betalar man utifrån hur många tandpetare som ligger på bordet.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Ovisshet

I dag har det hänt vissa saker som ligger utom vår kontroll, men som gör att framtiden ser rätt oviss ut just nu. Utan att gå in på några detaljer, kan jag säga att det rör försäljningen av cafét. Det här kan innebära att vi kommer få planera om en del, men förhoppningsvis kommer vi få veta mer om det inom de närmaste dagarna.




Foto: www.sxc.hu/River Stone Series 1 by Channah
Läs även andra bloggares åsikter om

onsdag, april 23, 2008

Lek i sanden













Små sandiga händer och fötter i sanden.













Läs även andra bloggares åsikter om ,

tisdag, april 22, 2008

Tapas till lunch













Det är mycket man ska hinna med att göra och framförallt att äta när man har besök från Sverige! Jag bryr mig inte om att skriva något om vad vi åt, det har jag berättat om här tidigare och vi brukar välja ungefär samma saker. Däremot passade jag på att ta några kort från "vår" mysiga tapasrestaurang!

























Nu blir det en liten stunds siesta, det tar på krafterna att vara ledig!
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Churros till frukost

I dag på förmiddagen har vi varit på en "churreria" som ligger här mitt i stan och ätit frukost. Vi träffade på flera av våra gäster från cafét så nu vet vi var dom har tagit vägen under perioden som cafét är stängt. På den här churrerian är det alltid mycket folk och killen som jobbar far fram mellan borden och tar upp beställningar och levererar churros i en väldig fart. Han har jobbat där i många år och en sådan kille vill man gärna ha som anställd, han är SÅ effektiv!

Hur som helst, vi beställde in en tallrik med nygräddade churros, några pan con tomate y aceite (tomatbröd med olja) kaffe och färskpressad apelsin juice. Barnen älskar ju churros och det blir inte så ofta vi äter det, så dom satt koncentrerade och mumsade så mycket dom orkade!

Churros äter man som dom är eller så doppar man dom i varm tjock choklad alternativt strösocker. Personligen är jag inte alls förtjust i den tjocka mastiga chokladen så jag brukar rulla mina churros i strösocker, det blir jätte gott och inte ett dugg nyttigt! Men ibland måste man ju få lägga GI åt sidan tycker jag! I eftermiddag blir det tapas för hela slanten, så i dag kommer min blogg handla om mat hela dagen lång!

Foto: www.sxc.hu /Churros by Salsachica
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


måndag, april 21, 2008

Kulturchock vid hemkomsten?








Jag har funderat lite kring det här med hur det kommer bli för oss när vi kommer tillbaks till Sverige igen. Det blir ju lätt att man fokuserar på mer praktiska saker som var vi ska bo, var/när/om vi kommer hitta vårt nästa café, var ska barnen gå på dagis/skola osv?

Men så hittade jag till "sweaguiden" som har endel information om just det här med hemflytt, med lite praktiska checklistor inför flytten och även annan praktisk information som kan vara till hjälp. Men man tar också upp ett annat perspektiv; att en hemflytt kan upplevas som en kulturchock för familjen. Det här är intressant ämne tycker jag, så jag väljer att kopiera in en del av vad som står där;

"Man ska förbereda sig på en anpassningsperiod vid hemkomsten, eftersom man som regel går igenom en likartad form-och trivselsvacka som vid utlandsflytten. Den inträffar oftast tidigare än vid utflytten. Saknaden efter utlandslivet kan kännas stor. Vardagen i Sverige kan uppfattas jobbigare än utomlands, eftersom den saknar ett mått av spänningsmoment."
Ja, det kan säkert stämma att man snabbare kommer in i en vardagslunk och att det man har gått och längtat efter, saker som man saknade i sitt liv i utlandet, inte längre upplevs som så speciellt.

"Man förväntas slinka in i sin svenska miljö (som känns ny!) utan besvär trots att man förändrats en hel del under tiden utomlands."
Det jag kommer att tänka på här, är att man har så dålig koll på allt som har hänt i Sverige under alla år man har varit utlandsbosatt. Nu tänker jag inte på större förändringar, utan mer sådant som svenskar tar för givet i sin vardag men som är annorlunda för den som har varit "borta" och levt i en annan sorts vardag under en längre tid, t ex;
  • När man inte förstår hur man ska gå till väga för att skicka ett paket, eftersom vanliga postkontor verkar ha försvunnit?
  • Hur det går till när man ska betala på Ica och man förväntas lägga ner mynten i en liten behållare och komma i håg att vänta på att växeln kommer ut ur samma behållare. Jag har lärt mig det nu, men första gången förstod jag inte alls hur det fungerade och vad jag förväntades göra. Kassörskan trodde nog att jag var knäpp, hon kunde ju inte veta att jag var utlandsbosatt.
  • Att man ska komma i håg att själv ta plastpåsar och att dom kostar pengar (inget fel i det alls, bara annorlunda mot hur det fungerar här).
  • Att man inte slänger läskburkar eller läskflaskor i soporna och att man får pant för dom (väldigt bra, men som sagt, annorlunda).
  • Att man har strängare trafikregler i Sverige och att det här är lite "allmänt accepterat" att man kan parkera bilen i princip hur som helst (en kortare stund i alla fall) och sätta på varningsblinkers.
  • Att man kan dubbelparkera och när ägaren till den inparkerade bilen kommer, så tutar han tills ägaren till den felparkerade bilen kommer springande och flyttar på sin bil.
  • Hur fungerar det förresten när man ska betala när man ska åka buss i Sverige nu för tiden, jag har ingen aning? Kan man ens betala med sedlar och mynt?
Listan kan ju göras hur lång som helst, men jag får nog stanna här nu, skulle egentligen kunnat få bli ett eget inlägg.

"Barnen kan ha svårigheter att anpassa sig i sina nya roller, i nygammal miljö och ny skolkultur."
Min 5-åring går i en kommunal skola här. Jag har förstått att dom går relativt snabbt fram, framförallt om man jämför med hur jämnåriga barn har det i Sverige, där man i 5-års åldern inte förväntas sitta still i en skolbänk och följa undervisning under en hel skoldag. Man har sedan länge övat läsning och barnen har lärt sig att skriva med skrivstil. För henne kommer det nog bli väldigt annorlunda att börja i svensk 6-års verksamhet.

"Klimatet i Sverige kan upplevas som mörkt och dystert, om man har bott i varmare och soligare länder."
Ja, mörkret och kylan är verkligen ingenting jag längtar efter. Men jag ser fram mot hösten, med alla dess färger! Barnen längtar väldigt mycket efter att få uppleva snö. Just klimatet var ju en av anledningarna till att vi valde att lämna Sverige en gång så det är ju inte på grund av klimatet vi återvänder men jag antar att det blir något vi helt enkelt får försöka lära oss att leva med.

Foto: www.sxc.hu/"Feeling different" by Nerian
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Muffins till frukost

I dag blev jag väckt av något ljuvligt! Det doftade nämligen nybakade muffins och nybryggt kaffe. Mmmmmm! Det blev lite exprimenterande från makens sida vad gäller smakerna enligt principen, "man tager vad man haver";
  • äpple & kanel
  • dumlekola
  • hallon & banan
  • banan & choklad
  • hallon

Dumlekola i muffins hade jag inte testat förut och det var verkligen suveränt gott! Den måste vi ha med när vi öppnar vårt nya café!

Jag kände att så här mumsiga muffins till frukost krävde något mer än mitt vanliga kaffe med kall mjölk i, så i dag blev det en stor kopp med kaffe och varm fluffig mjölk på det. Känner mig riktigt nöjd och belåten!

I dag bär det av till ett stort köpcentrum för lite shopping inför svärfar och makens födelsedagar senare i veckan!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag, april 20, 2008

Mama board

I Dagens Nyheter finns en artikel om några olika saker du kan köpa "om du vill ge bebisen bling". Nu finns det en "mamaboard"att köpa i affärerna. Det är ju MIN idé!!! Jag har sagt till min man så många gånger, att man skulle ha en skateboard som satt fast bakom barnvagnen. Jag brukar få rätt ömma fötter efter en arbetsdag på cafét, eftersom man står och går hela dagen. Jag skulle ju gärna rulla fram tillsammans med barnvagnen när jag är på väg att hämta hem barnen från skola och dagis! Det låter ju helkul!

En mamaboard är alltså som en ståbräda (den som stora syskonet kan stå på bakom barnvagnen), fast den här är för föräldrarna. Den spänns fast bakom barnvagnen och sedan kan man stå och skejta sig framåt. Den har dessutom en broms om man får upp för hög fart. Åh, vad jag hade velat ha en sådan! Fast nu är det ju lite försent att skaffa en sådan, min minsta tjej fyller ju 3 år i höst och det är blir inte längre så mycket tid hon vill sitta i sin vagn.

Bild: www.mamaboard.de
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Besök från Sverige













I dag har mina svärföräldrar kommit från Sverige! När man får besök från någon i familjen ifrån Sverige blir det alltid lite som "lilla julafton". Här är lite av det min kära svärmor hade med sig i sin resväska!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Teatime

Dom här småkakorna blir kanongoda och är super enkla att göra! Man kan fylla dom med hallonsylt eller så kan man strunta i sylten och i stället lägga en stor valnöt i mitten, eller kanske bara pensla dom med lite uppvispat ägg och sedan strö pärlsocker ovanpå. Själva mördegen passar nämligen utmärkt som grund för att göra "7 sorters kakor". På en sats brukar jag få 22 st kakor, men det beror ju på hur stora man vill göra dom.

Syltkyssar

200 g smör
1 dl florsocker
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
ca 2 dl hallonsylt/jordgubbsylt eller annan fyllning

Rör samman smör och florsocker. Tillsätt potatis- och vetemjöl.
Rulla degen till valnötsstora bollar och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning i varje boll. Fyll hålet i varje kaka med sylt.
Grädda "kyssarna" i 175 grader i ca 10 minuter.

Tips! Gör en stor kopp Chai te och ät upp alla kakorna på en gång innan någon annan kommer och vill vara med och dela!

Obs! Kakorna på bilden är inte samma som i receptet.
Foto: www.sxc.hu/wernerbrau
Läs även andra bloggares åsikter om ,

lördag, april 19, 2008

Vardagslyx

Efter en lugn förmiddag hemma gick jag i väg till frisören för en liten "renovering". Det kändes som det var dags för lite egenvård efter den senaste tidens totala fokus på caféverksamheten.

Vid shamponeringen med lite tillhörande massage var det inte långt ifrån att jag somnade. Hade det inte varit för att dom där handfaten som man vilar huvudet på är så fruktansvärt obekväma, så hade jag antagligen börjat snarka! Det var riktigt härligt att bara bli lite ompysslad ett tag. Jag hade dessutom en riktigt grundlig frisör som gick igenom håret ordentligt med saxen, så nu känns det som jag är redo för nya tag!

Min stora tjej har också fått göra någonting hon har längtat efter väldigt länge, nämligen tagit hål i sina öron. Alldeles för tidigt att göra det nu tycker både jag och hennes pappa, men nu fick det bli så i alla fall. Hon har stått framför spegeln hela kvällen och beundrat sina örhängen!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Café avslut

Det blev en känslomässigt ganska ansträngande dag i går.

Dagen började med att jag först upptäckte att jag hade glömt 5-åringens skolväska hemma med hennes mellanmål. Lyckades lösa det genom att handla lite mellanmål på ett "lekland" som ligger brevid skolan. Jag fick med mig en alldeles nybakad croissant och ett päron därifrån, så lilltjejen blev nöjd trots missödet. Väl vid skolan upptäckte jag att jag hade lämnat kvar min handväska på "leklandet" och fick skynda mig tillbaka dit, som tur var hade dom tagit hand om den. Det var ju tydligt att mina tankar var någon helt annanstans i går morse.

På cafét gick det bättre än jag hade trott, jag lyckades hålla mig från att låta känslorna ta överhanden och kunde krama om våra stamkunder utan att bli alltför sentimental.

Vi fick en fin liten tavla av en av våra stamkunder och den kommer nog få sitta på väggen i vårt nästa café i sverige, som ett litet minne av vår tid här!



Vi hade bakat en stor plåt med brownies som vi täckte med chokladicing och skar i en massa mindre bitar som vi sedan bjöd alla kunderna på.

Killarna valde att lämna oss själva innan luchen skulle starta så att vi fick eftermiddagen för oss själva. Det kändes bra att kunna få avsluta på egen hand i lite mer lugn och ro, så det uppskattade vi.

När dagen var slut plockade vi med oss våra sista saker och sen gick vi runt bland grannarna och sa adjö. I går kväll kände jag mig för första gången den här veckan, riktigt lugn. Det var som all anspänning och stress jag har känt senaste tiden, allt som skulle hinnas med innan den här sista dagen, bara försvann. Det känns faktiskt lite grann som en lättnad, konstigt nog. Vi har ju gjort allt vi har kunnat för att lära killarna så mycket som möjligt om verksamheten. Nu är det upp till dom att driva stället vidare, så som dom vill och vi kan i stället sätta i gång med planeringen inför vår egen framtid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag, april 18, 2008

Sista dagen













Nu är det dags att ge sig i väg till jobbet, för sista gången.

Den här sista veckan har varit otroligt intensiv och den här dagen kom fortare än jag hade räknat med. Det är med blandade känslor jag går dit i dag. Dels känns det otroligt sorgligt att veta att det är sista gången jag är där i form av ägare till stället. Dels så känns det som en lättnad att vi snart kommer kunna börja fokusera mer på nästa projekt, själva hemflytten till Sverige.

Men allra först ska vi ha en veckas semester tillsammans med mina svärföräldrar som kommer hit och hälsar på. Vi ska fira födelsedagar, barnen ska vara lediga från dagis och skola och vi ska ägna dagarna åt att umgås med varandra, strosa omkring på gatorna, gå till stranden och gå ut och äta om kvällarna.

Dessutom har ju min man lovat att baka muffins åt oss på morgnarna, undrar om han tror att jag har glömt bort det?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag, april 17, 2008

Radio och tidning

I dag har vi haft besök av en journalist på en svensk lokaltidning som finns här. Hon pratade lite med oss om varför vi ska sälja cafét och om vad vi ska göra i framtiden. Hon ville också veta lite om vilka det är som ska ta över efter oss. Därefter blev vi fotograferade tillsammans alla fyra utanför cafét.

När vi var helt nyöppnade för 7 år sedan, var det ett reportage om oss i samma tidning. Då var vi "nyinflyttade svenskar som skulle starta café". Så det känns ju lite som att cirkeln blev sluten när vi nu i stället kommer finnas med i tidnigen som "svenskarna som sålde sitt café och flyttade hem igen".

En timme senare ringde en kompis till mig som jobbar på en radiostation och undrade om hon kunde få ställa lite frågor till oss angående samma sak. Hon kommer även kontakta killarna för att prata med dom under nästa vecka!

Det är ju bra att vi på det här sättet får möjlighet att "säga adjö" till många av våra gäster som vi inte har haft möjlighet att berätta det för personligen. För killarna är det ju också väldigt bra, eftersom dom ju bara ser fördelar med att fortsätta att måna om de svenska gäster vi har.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag, april 16, 2008

Stoppa tiden!

Jag var tvungen att titta efter en extra gång, kan det verkligen stämma att det är torsdag i morgon? Normalt sett brukar jag tycka att veckorna går fort och att man undrar vart tiden tar vägen. Men nu är det rekord på gång.

Stoppa tiden någon, jag hinner inte med!

Foto:www.fotoakuten.se
Läs även andra bloggares åsikter om

Smulpaj med äpple & kanel

Den här pajen har vi på cafét och den är väldigt enkel att göra men blir riktigt god! Vi serverar den varm med vaniljsås, men lite glass är inte heller så tokigt att servera till. Man kan variera den på en mängd olika sätt. I bland har vi gjort denna smulpaj med en fyllning av hallon, blåbär och vit choklad. En av våra tidigare anställda tipsade om att man kan fylla pajen med bananskivor och mjölkchokladbitar (det blir riktigt gott, men ganska sött).

När jag gör paj hemma brukar jag lägga i lite större bitar av de frukter som finns hemma just då ( tex hallon, persika, plommon, banan, äpple osv) . Det är gott att blanda lite syrligare frukter med söta frukter.

Ingredienser för äppel & kanelpaj
278 g smält smör
3 dl mjöl
5,5 dl havregryn
2 1/4 dl socker
Kanel & socker blandning
3,5 st äpplen, skalade och skivade i halvmåne skivor.

Smält smöret. Blanda ner alla ingredienser i smöret. Tryck ut ett tunt lager i formen. Lägg de skivade äppel skivorna ovanpå. Strö över en blandning av kanel och socker. Fördela ut resten av smuldegen ovanpå.

Grädda i ca 10-15 min i 225 grader, tills pajen har fått färg, sätt på ungsfolie och grädda sedan i ytterligare 20 min.

Foto: www.fotoakuten.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag, april 15, 2008

Grannsämja

Ägarinnan till en av butikerna som ligger brevid vårt café kom in och beställde kaffe till sig och sina anställda i dag. Det har hon gjort till och från under alla dessa år. Vi pratar ytterst lite med varandra, hälsar artigt och byter några ord då och då. Hon kommer in och beställer sitt kaffe, betalar och sen skyndar hon sig tillbaks till sin lilla butik igen. Överenskommelsen är att vi gör deras kaffe så fort vi har tid och sedan går vi över med det till dom. Det passar bra för både dom och oss att göra så.

I dag när jag kom dit med deras kaffe, så berättade jag att vi har sålt och ska flytta till Sverige. Naturligtvis kände hon ju redan till det, eftersom det pratas endel i "grannskapet". Men vi småpratade i alla fall lite kring det. Helt plötsligt ser jag att hon börjar gråta. Hjälp! Vad gör jag nu? Jag blev lite ställd för det kom så oväntat. Men naturligtvis känns det ju positivt att vi kommer bli saknade av grannarna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Polkagrisar

En sak som jag ska försöka göra med mina barn i sommar, är att åka till Gränna och titta på när dom tillverkar polkagrisar! Jag minns själv att jag tyckte det var väldigt roligt när jag fick se det som liten och jag skulle tro att mina tjejer skulle tycka det också.

Polkagrisen uppfanns av en kvinna som hette Amalia Erikson på mitten av 1800-talet. Hon blev änka redan när hon var 25 år och hade en liten dotter som hette Ida att försörja. Hon började baka karameller hemifrån och fick såsmåningom Grännas Magistrat att ge henne tillstånd till att få sälja sina polkagrisar på stadens gator och torg. Amalia Erikson är därför en av Sveriges första kvinnliga företagare! Hur det kommer sig att hon valde att kalla dem för polkagrisar är det ingen som riktigt vet. När Amalia dog, vid 99 års ålder, drev hennes dotter Ida polkagris verksamheten vidare.

Det finns flera olika polkagristillverkare i Gränna numera, där man kan titta på polkagristillverkningen, smaka varm polkagris och få veta mer om själva tillverkningen. Mums, dit vill jag åka!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Snö och skog

I morse när jag var på väg med barnen till dagis och skola, började jag och min 5-åriga tjej prata om det här med flytten till Sverige.



- Efter den här veckan kommer mamma och pappa inte jobba på cafét mer, sa jag
- Nej, för vi ska ju flytta till Sverige, sa hon.
- Ja, men det är lite tråkigt att vi inte ska ha kvar cafét, sa jag.
- Jamen mamma, i Sverige finns det ju snö och det är ju roligt! sa hon.
- Mmmm...
- Det finns mycket skog också, det är också roligt! sa hon.

För en liten tjej uppväxt bland sandstrand och palmer, känns ju snö och skog väldigt exotiskt!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

måndag, april 14, 2008

Engla









Mina tankar går till lilla Engla och hennes familj.

Verry Berry Smoothie











Här kommer ytterligare ett recept på smoothies. Den här gången med blåbär och hallon!

Verry Berry Smoothie (1 stort glas)
1/2 dl hallon
1/2 dl blåbär
125 g yoghurt (naturell eller sötad efter smak)
1 dl lätt mjölk

Kör alltsammans i mixer/matberedare, häll upp i ett stort glas.

Bilder: www.odla.nu
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Första dagen tillsammans

I dag har killarna varit hos oss hela dagen för att börja lära sig hur allt fungerar.

Dom har fått varit med och titta på när vi har bakat, fått börja lära sig hur kaffemaskinen fungerar, hur man värmer och skummar mjölk och har även tittat lite på hur vi gör våra olika smörgåsar och sallader. Vi känner oss nog alla fyra lika trötta i huvudet, fast i deras huvud är det nog ett enda myller av information just nu. Vi jobbat på ett visst sätt och har väldigt klart för oss hur olika arbetsuppgifter ska utföras. När man sen ska försöka förmedla alltsammans på kort tid så blir det en hel del för dom att smälta. Det skulle nog vara annorlunda om dom hade tänkt att "göra sin egen grej" då hade dom kunnat ta till sig helheten och struntat i detaljerna, men så är ju inte fallet nu.

Dom verkade i alla fall, trots den intensiva dagen, väldigt nöjda och gick hem med en bunt med recept och olika lathundar som dom skulle försöka hinna kika lite på inför morgondagen.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag, april 13, 2008

Oroad för kaffemaskinen

En av killarna berättade i fredags att det han känner sig mest oroad för när det gäller att ta över caféet, är hur han ska lyckas lära sig att göra en espresso och värma mjölk i "en sån där maskin". Så i morgon blir det full fokus på att visa dom hur man arbetar vid kaffemaskinen.

Det kommer inte bli något problem för honom att lära sig hur man gör. Sen är det ju bara att öva och öva som gäller. Jag känner mig inte alls fulllärd efter 7 år, så jag funderar faktiskt på att anmäla mig till en baristautbildning när vi kommer till Sverige. Jag vill lära mig mer!

Nej, jag är nog i stället lite fundersam över hur snabbt dom kommer lära sig att hålla reda på alla olika stamkunders speciella kaffeönskemål och även de olika varianter på "latte" som finns här (som jag har skrivit om här i bloggen tidigare).

Foto: www.beige.nu

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lek i parken

Dags för en tur till parken igen, en typisk söndagsaktivitet i vår familj. Det är strålande solsken och klarblå himmel i dag, med härligt frisk luft.

I eftermiddag blir det till att översätta lite lathundar och prislistor så att allt är klappat och klart inför morgondagen. Känns lite konstigt att lämna ifrån sig allt vi har jobbat fram under dessa år, men "that´s the deal".

lördag, april 12, 2008

Onödigt vetande om kaffe del 2

Enligt "Seattle lexicon" kallas en koffeinfri latte som är gjord på lättmjölk "a why bother" i trakterna kring Seattle. En annan, vanligare benämning på just denna kaffe är visst "a skinny harmless" men den är inte lika bra tycker jag!

"No Fun" eller "Harmless" kallas en koffeinfri latte som är gjord på vanlig standardmjölk.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Skenande tåg

Just nu känns det jobbigt. Som att jag har hoppat på tåget, men nu när tåget har kommit upp i sådan fart upptäcker jag att det inte längre går att hoppa av. Jag vet inte ens om jag skulle vilja hoppa av om det gick. Jag vill nog egentligen åka vidare. Det känns bara så jobbigt att inte veta vart vi är på väg.

Nya tag i morgon.

Foto: www.fotoakuten.se
Läs även andra bloggares åsikter om

fredag, april 11, 2008

Ger ni upp nu?

"Ger ni upp nu?" eller "har ni ledsnat?" är en förvånande men vanlig kommentar som vi har fått från många av våra svenska gäster, när vi har berättat att vi ska flytta tillbaks till Sverige. Undrar just hur det kommer sig att man förutsätter att vi "flyttar i från något" i stället för att se det som att vi väljer att "flytta till något"?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Spansk frukost

På morgnarna är vår kundgrupp nästan uteslutande spansk. Det är dom som arbetar på bankerna och kontoren i närheten som kommer för att äta sin frukost. Dom flesta vill ha ett litet bröd som kallas för "pitufo", som är som en liten baguette. Det här brödet delas och rostas och därefter häller man en god olivolja över brödet och strör på lite salt.

Man kan lägga vitlöksklyftor i flaskan med olivolja, alternativt gnugga in det rostade brödet med en vitlöksklyfta. Vi hade det i början, men det var aldrig någon av våra gäster som efterfrågade det. Jag vet inte hur vanligt det är att "krydda" sitt frukostbröd med vitlök, men det kanske är lite olika beroende av var i spanien man befinner sig?

En annan vanlig variant av frukostbröd, är att man brer på mosad tomat på brödet tillsammans med olivolja och salt. Det gäller bara att tomaten är riktigt röd och mogen, för annars blir inte smaken den samma. Vi har ett jätte bra litet hand-rivjärn med grövre hål från Ikea, som vi använder för att riva tomaten. Vanligt är annars att man delar en tomat på mitten och gnider brödet med den skurna sidan av tomaten. Jag tycker att brödet lätt blir mossigt av all tomatvätska som följer med om man gör så. Om man river kan man lättare hälla bort lite vätska innan man lägger det ovanpå brödet.

Jag fick en gång höra att det i bland förekommer att man får konserverade tomater på sitt tomatbröd. Jag vet inte om det verkligen stämmer, men det låter inte alls gott.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Sista "vanliga" arbetsdagen

I morgon blir det den sista "vanliga" arbetsdagen på cafét. Under hela nästa vecka ska vi "utbilda" killarna som ska ta över, i allt som rör driften av cafét. Det kommer bli en otroligt intensiv vecka, så i morgon ska jag riktigt försöka njuta av arbetsdagen. Tänk att man kan säga så, att man ska njuta av sin arbetsdag! Då har man väl verkligen hittat ett lämpligt jobb!

Fast det lär väl kanske inte bli så mycket tid över till att stå och vara nostalgisk i morgon, för det får nog bli en hel del putsande och fejande också, så att det ser riktigt fint ut när dom kommer på måndag!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

torsdag, april 10, 2008

Bada i kaffe eller te

Det finns ett spa i Japan som heter Hakone Kowakien Yunessun, dit folk åker för att få bada i kaffe! Kan ni tänka er? Det här spa´t består av riktigt kaffe som man har gjort med varmt källvatten. Det sägs att kaffebadande ska vara bra för huden och för att bota "fatigue" dvs trötthet.

För den som föredrar te, framför kaffe, så finns det möjlighet att få bada i en bassäng fylld med grönt te också. Platsen där man hämtar det te som används, är känt för sina speciellt gynnsamma förhållanden just för te odling. Teplantorna innehåller ett ämne som sägs ge olika positiva effekter bla för immunsystemet och för huden.

Vill man, så kan man avsluta med ett bad i vin eller till och med japansk Sake. Ett minst sagt ovanligt utflyktsmål! Men man kanske inte ska ha alltför stora förväntningar på de positiva effekter man sägs kunna uppnå...

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Brödkrutonger

Vi gör våra egna brödkrutonger på cafét. Dom är jätte goda att ha som tillbehör till olika sallader. Dom är enkla att göra men blir frasiga och goda. Smaken på brödkrutonger som man köper i affären går inte att jämföra med sådana man gör själv tycker jag.

Så här gör vi:

Skär vitt bröd i små fyrkanter. Lägg på en plåt. Ringla över rikligt med olivolja. Pressa över saft från en citron. Krydda med Kockens Italienska Salladskrydda. Rosta i ugnen på ca 125 grader tills krutongerna har blivit gyllenbruna och spröda (ca 30 min) men tänk på att röra om med jämna mellanrum. Mums!

Läs även andra bloggares åsikter om

Lite cool latte art

Hittade lite imponerande exempel på sk "latte art". Så här fina kaffe konstverk skulle jag gärna servera till mina gäster! Men då lär jag behöva träna...



























Bilder från http://www.latteart.nl/fotos_etching.asp

Läs även andra bloggares åsikter om

onsdag, april 09, 2008

Cafémiljö

Vårt nuvarande café går i färgerna blått och grått, med lite inslag av lila. Det ger en mysig atmosfär tycker jag. Nu, innan vi ens har lämnat över nycklarna till dom nya ägarna har jag redan börjat fundera på hur vårt nästa ställe skulle kunna se ut. Jag tror att jag skulle vilja ha mer färg! En riktigt röd fondvägg skulle kanske vara snyggt!


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Related Posts with Thumbnails