onsdag, december 31, 2008

Reflektioner efter ett halvår i Sverige

Jag älskar förberedelserna och uppladdningen inför julen, vilket nog har märkts i min blogg. Men nu, när julafton har passerats och det nya året står för dörren, vill jag inget hellre än att plocka ner alla julsaker och byta ut dom julröda gardinerna och dukarna mot dom vanliga. Magen känns uppsvälld av alla kolhydrater jag har ätit och jag inser att jag borde återgå till min LCHF kost, som jag mår så mycket bättre av.

I dag är det sista dagen på det här året. Vi har bott här i Sverige ett halvt år nu. Smekmånaden ska väl vara över nu tror jag, om man ska tro det jag har hört om hur man "återanpassar sig" efter en längre tids utlandsboende. Jag tror faktiskt att det stämmer rätt bra.

Vår första sommar i Sverige började med bad i sjöar, auktioner på landsbygden, besök vid 4H gårdar, fikastunder med alla grannarna i lekparken och framförallt den spännande jakten på vårt nya café. Men som nyinflyttade i landet, innebar den mycket annat praktiskt också, besök på skattemyndigheten för att bli inskrivna i landet, otaliga brev och telefonsamtal till försäkringskassan för att bli inskrivna även hos dem, anmälan till kommunen för att få dagisplats och plats i förskoleklass till barnen.

Sen kom hösten, den underbart vackra hösten med ett fyrverkeri av färger och härlig frisk luft. Vi beslutade oss för att lägga caféplanerna på hyllan och se oss om efter "vanliga" jobb i stället. Barnen skolades in på dagis och skola och allt gick över förväntan. Vi tog många och långa promenader i skogen med kaffe termos i ryggsäcken, "mamma mu" och "lilla spöket laban" på bio med barnen och flera trevliga återseenden av gamla kompisar.


Sen kom vintern, med snö, kyla och mörker. Snön blev inte långvarig, men den var rejäl och vi hann inviga våra nyinköpta pulkor och göra ett antal snöänglar. Barnen som knappt tidigare har upplevt snö, var överlyckliga och kunde inte få nog av den. Vi har fått fira lucia med barnen på dagis och upplevt skolans julavslutning i missionskyrkan med svenska julsånger.

Att hitta jobb här i Sverige var svårare än vi hade trott. Vi lyckades flytta hem mitt i en lågkonjunktur. Men det förmånliga reglerna som finns här i Sverige erbjuder föräldrar att få viss ekonomisk ersättning i form av sk föräldrardagar, trots att barnen är födda utomlands. Vi har därför haft möjlighet att kombinera vårt arbetssökande med att vara tillsammans mycket med våra barn.

Några kontraster som är tydliga här i Sverige jämfört med vårt liv i Spanien är framförallt kylan och mörkret. Det känns inte så lockande att gå till lekparken klockan fyra på eftermiddagen i december månad. Det var något som vi ofta gjorde när vi levde i Spanien. När jag möter människor på gatan, slår dom undan blicken och hälsar inte. Det gjorde man i Spanien. Likaså hälsade spanjorerna ofta på sina medmänniskor i hissen, i väntrummet eller när man kliver in eller går ut från ett café. Det var lite gladare mer uppslupen stämning på något sätt. I Sverige är det lugnare tempo i trafiken och bilarna stannar och släpper fram mig när jag närmar mig ett övergångställe. Det finns cyklister överallt men dom följer inga regler. Livsfarliga är dom om man är gångtrafikant! Cyklister såg man inte röken av där vi bodde i Spanien. Vi kan välja mellan minimjölk, lättmjölk, mellanmjölk, röd mjölk och gammaldags mjölk i vår lilla ica butik runt hörnet. Det finns också flera ekologiska mjölkalternativ att välja bland. Sen kan man ju fråga sig varför det måste finnas så otroligt många alternativ av mjölk att välja mellan. Barnen får vara utomhus och leka på dagis och skola i åtminstone 1-2 timmar varje dag, oavsett väder. På 3-åringens dagis i Spanien gick man inte ut och lekte under vinterhalvåret eftersom det var för blött i marken för utomhuslek sa fröknarna. Fredagens glasspinne efter maten på dagis är inräknad i veckointaget av kalorier i kommunens matsedel. Hoppsan! Våra barn får ibland glass efter maten här hemma också, hur blir det då? Får inte andra svenska barn glass efter maten i bland? Nog om det. Sist men inte minst så har vi upptäckt att man kan ringa ett speciellt telefonnummer för att slippa alla samtal från telefonförsäljare, något som faktiskt är välbehövligt när man vid flera tillfällen har fått telefonförsäljare på tråden en söndagmorgon.

Det är svårt att bara se till fördelarna eller nackdelarna med att bo i respektive land. Tiden vi hade i Spanien var den hittills bästa perioden i mitt liv. Beslutet att flytta tillbaks till Sverige känns ändå fortfarande helt rätt och jag känner att det är här jag vill leva nu. Jag känner mig hemma här. Trots mörkret och kylan. Men vem vet hur jag känner om några år. Eller kanske redan om några månader. För kanske är smekmånaden inte är över riktigt ännu. Det återstår att se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

torsdag, december 25, 2008

Julklappar



















Bild: Eget collage av bild lånad från Duka.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

tisdag, december 23, 2008

Knäck
















I kväll har jag gjort knäck! Riktigt god och lagom seg blev den. Jag tillsatte ett halvt kryddmått ingefära, men där hade jag inte behövt vara så blygsam, minst ett kryddmått hade behövts för att känna smaken av ingefäran.

Knäck
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
3/4 dl mandel
1/2-1 krm ingefära

Blanda grädde, sirap och socker i en vid gryta. Sätt eventuellt i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 125°C, 10-15 min. Annars kan man göra kulprovet genom att droppa lite av knäcksmeten i en kopp med kallt vatten. När provet kan rullas till en kula är smeten färdigkokt. Blanda ner hackad mandel och fördela smeten i knäckformar.

Grundreceptet är lånat från Coop.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag, december 22, 2008

Marsipangodis
















Får det lov att vara lite marsipangodis?

Mandelmassa, rullade till små bollar och sedan doppade i smält mörk blockchoklad? Vissa är garnerade med en mandel och andra med färgad mandelmassa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Utmärkelse

Jag har fått två olika utmärkelser för min blogg och det är jätte roligt!

Den första, en blogaward, har jag fått av Malin2! Man får tacka!

Reglerna är som följer:
1.De som mottagit awarden ska lägga upp en bild på den.
2.Länka till den blogg som du fick den ifrån.
3.Ge den vidare till sju andra bloggare och länka till deras sidor-
4.Lämna ett meddelande i deras bloggar så att de vet att de har mottagit awarden.


Den andra har jag fått av Frk Nyfniken som skriver bloggen Betraktelser av Fröken Nyfniken. “Denna blogg byggs och fylls av NÄRHET - närhet i rum, tid och förhållande!”

“Dessa utsedda bloggar är osedvanligt charmerande och söta, inte upptagna av utmärkelser och själviskhet. Syftet är att sprida vänskap. Vårt hopp är att nya vänskapsband kommer att knytas mellan dessa bloggar, ju mer utmärkelsen sprider sig. Var snäll och ge lite extra uppmärksamhet till dessa!! Kopiera in texten o bilden i din blogg , skicka sedan vidare utmärkelsen till åtta andra bloggare. Lycka till!”

Jag väljer att ge vidare båda dessa utmärkelser till dom här fina bloggarna;

Life in Brunei
Maria
Linneas Skafferi
Fett Bra Mat
Airams Matblogg
Tomtemors Julblogg
Mat, bakat & annat mysigt
Bullen mitt i ugnen
Mitt LCHF liv
Life in Elkridge

Läs även andra bloggares åsikter om ,

söndag, december 21, 2008

Inlagd sill















I dag har vi lagt in lite sill så att den ska bli klar att ätas till julafton! För smakens skull är det bäst om man kan lägga in sillen några dagar innan den ska ätas. Så här gör du:

Inlagd sill
Rör i hop en kall lag av
2 dl socker
1 1/2 dl vatten
1/2 dl ättiksprit (12%)
Rör om så att sockret löses.

1 burk inläggningssill
1 röd lök (skivad)
1 morot (skalad och skivad)
12 st kryddpepparkorn (lite krossade)
5 st kryddnejlikor
8 st vitpepparkorn
3 st lagerblad
1 kanelstång

Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär dom sedan i mindre bitar. Varva sill, lök, morötter och kryddor i en stor rengjord glasburk. Häll över lagen så att det täcker. Sätt på ett lock och ställ i kylskåpet några dagar innan den ska ätas.




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

fredag, december 19, 2008

Skolavslutning i missionskyrkan


Nu har vi varit på den första julavslutningen här i Sverige. Det bjöds på traditionella julsånger varvat med att barnen läste dikter och julevangeliet.

Efteråt firade vi jullovet med att gå på ett mysigt café och dricka varm choklad.

Den här helgen ska barnen hälsa på hemma hos sin farmor och farfar. För egen del innebär det middag på restaurang, bondfilmen på bio och lång sovmorgon i morgon bitti!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag, december 18, 2008

Julklappar till dagis
















I dag är det sista dagen för min 3-åring på dagis innan jullovet. Den här hösten har flugit i väg och det är svårt att förstå att en hel termin har hunnit passera förbi. Vi har köpt några små presenter till fröknarna som lillan ska få ge i dag. Det är dom första klapparna som jag slår in för i år och jag tycker att det är kul att göra någon enkel "dekoration" på paketen. Den här gången fick det bli en röd träkula och ett hjärta i kartongpapper. Enkelt, men det blev fint!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag, december 17, 2008

Apelsin med nejlikor















Det luktar apelsin och nejlikor i vårt kök!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Glöggprovning











I helgen ska vi ha glöggprovning här hemma av Blossas olika årgångsglögg! Jag är särskilt nyfiken på förra årets glögg, med smak av havtorn och kanel, eftersom jag har hört att många tyckte om den. Under åren som vi har bott i Spanien, har vi gjort egen glögg i cafét varje år och den har jag tyckt väldigt mycket om. Men det ska bli kul att testa vad som har kommit ut på den svenska glöggmarknaden genom åren!

Jag hittade förslag på hur man kan göra om man vill arrangera en lite mer "seriös" glöggprovning inne hos Blossa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag, december 16, 2008

Favoriter i granen






















Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En julklapp av verkligt värde

I dag har jag köpt julklappar. Det blev myggnät och extra näringsrik mjölk. Mina julklappar kommer med hjälp av UNICEF att skickas till dom som behöver dem. Man kan skicka allt från vaccin, högenergikex, värmande filtar, pennor och papper eller hopprep och fotbollar. Om du också vill ge en julklapp som verkligen betyder något, kan du kika in på UNICEF´s Gåvoshop.

"Varje dag dör 25 000 barn under fem års ålder. De dör av näringsbrist, diarré och infektioner. Men det finns hopp. Det finns lösningar. De flesta kan räddas med enkla medel som vaccin, rent vatten och näringsrik mat. Livsviktiga saker vi på UNICEF levererar. Året om, världen över ser vi till att barn får vaccinationer, myggnät, högenergikex mot undernäring, vätskeersättning mot uttorkning, skolmaterial med mera. Saker som barn har rätt till och som de behöver för att överleva och utvecklas." (UICEF)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

söndag, december 14, 2008

Tredje advent

Tänk att det redan har blivit dags att tända det tredje ljuset! Tiden går fort nu!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Nu bär det av mot luciakonsert

Nu ska jag och min 6-åring åka i väg till kyrkan på deras luciakonsert. Det ska bli så roligt, det här har jag sett fram mot länge!

Uppdatering: Åh, så vackert det var! Vilken akustik. Vid ett tillfälle stod en liten del av kören längst bak i kyrkan och sjöng och resten stod längst fram, det blev ett otroligt maffigt ljud på det sättet. Lite synd var det dock att dom inte hade byggt upp en liten scen för kören att stå på, för där vi satt, mitt i kyrkan, kunde man inte se kören och lucian, om man inte reste sig upp. Själv hade jag störst behållning av sången så det var inte hela världen för min del, men för lilltjejen hade det ju varit roligare att kunna ha något att titta på också.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Pepparkakshus på dagis
















I fredags var det luciatåg på min minsta tjejs dagis. Jag passade på att ta kort på det här söta pepparkakshuset med nonstop och gelehallon på taket. Inuti huset hade dom lagt en liten lampa så det lyste så fint genom fönsterna. Pudrat florsocker fick vara snö. Visst var det fint!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

lördag, december 13, 2008

Lucia på IKEA och julkalender
















I dag åkte vi i väg en sväng till IKEA. Som tur var lyckades vi pricka in luciatåget, med vår stads lucia! Eftermiddagen har vi ägnat åt Sunes Jul (julkalendern som gick för en massa år sedan). Avsnittet där familjen äter julbord är en av mina favoriter!

På tal om julkalender. Vilken är er favorit bland dom som har visats? Själv tycker jag allra bäst om Trolltider, den är underbar!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Mina fina lucior




















I dag väcktes jag av världens finaste lilla luciatåg! Det var mina två tjejer som med lite hjälp av pappa, satt på sig lucianattlinnen och krona och lagt upp lussebullar på en bricka. Mina lucior sjöng allt från "en sockerbagare" till "blinka lilla stjärna där".

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag, december 12, 2008

Alla tiders julklapp




















Tema "Fina saker till barnen"


Har ni sett vilket gulligt marknadsstånd! Det kommer från Jabadabado och jag hittade det inne hos SysterLycklig:

"Marknadsståndet på hjul har sex stycken lådor med frukt, grönsaker, blommor, glass, godis, och ägg. På sidan finns det knoppar med plats för att hänga små påsar och baksidan har en liten hylla för kassapparat och våg. Vem vill inte handla i denna underbara affär?
"

Ja, vad kan man säga. Det finns så otroligt mycket fina leksaker till barn!

Bild och info från SysterLycklig

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Julgodis Russin i Choklad















Tips! Om man har gjort julgodis och har fått smält choklad över, kan man blanda ner russin i chokladen och sedan fördela i små ischoklad formar. Låt stelna och förvara svalt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Amaryllis














Visst har jag en fantastiskt vacker amaryllis! Inköpt på IKEA för 49 kronor för några veckor sedan. Då var det bara tre korta stjälkar och nu har den vuxit upp till ca 50 cm hög och har hela 9 st stora röda blommor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

torsdag, december 11, 2008

Lussebullar















Nu har vi bakat lussebullar! Äntligen! Som jag har längtat! En sats med lussebullar får det bli, sen får man vänta och längta tills nästa år igen. På halva satsen brukar jag göra runda bullar och trycka ner en bit mandelmassa i mitten. Jag brukar också strö lite pärlsocker över alla bullarna.

Receptet som jag använder fick jag på ett internetforum för utlandsföräldrar för några år sedan. Sedan dess bakar jag alltid enligt det receptet och det blir jättegoda och fluffiga lussebullar.

Recept Lussebullar
50 gram jäst
150 gram smör (riktigt smör)
5 dl gammeldagsmjölk
250 g kesella gourmet
2 paket saffran
2 dl sirap
1/2 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Russin
Äggvita till pensling
Mandelmassa
Pärlsocker

Gör så här:
  • Lägg russinen i blöt i en skål med vatten.
  • Smula jäst i en bunke.
  • Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar - men se till att det inte bränns.
  • Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i kesella och mjölk och värm till fingervarmt.
  • Häll spadet över jästen och rör om.
  • Ha genast i sirapen.
  • Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).
  • Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen där det är lite varmt.
  • Baka ut degen. Knåda ordentligt, men knåda inte i för mycket mjöl. Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet, men fortfarande lite klibbig.
  • Forma degen till lussebullar.
  • Låt jäsa på plåt ca 20 minuter.
  • Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna (man kan också blanda ner dem i smeten i ett tidigare skede) och pensla med äggvita.
  • Tryck ner mandelmassa och strö över pärlsocker om du tycker om det.
  • Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Låt inte bullarna vara inne för länge!
Fler recept på lussebullar och andra bakverk med saffran kan du hitta här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

onsdag, december 10, 2008

Marsipan figurer



















I dag har barnen gjort marsipan figurer. Visst blev dom fina! Vi gjorde inte egen marsipan, men om man vill göra det så hittade jag ett recept på hur man gör det här hos ica.se

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

tisdag, december 09, 2008

Luciafirande i kyrkan

Nu har jag köpt biljetter åt mig och min 6-åring, till kyrkans "advents- och julmusik med luciatåg". Vi har en fantastiskt stor och fin kyrka här där vi bor och det ska bli så mysigt att uppleva ett luciatåg och höra kören sjunga julsånger med den otroliga akustik som blir där!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Publicera inlägg

Tvåhundra läsare

I går var det 200 unika besökare som kikade in på min blogg! Välkomna hit! Det är faktiskt rekord och jätte kul! Många hittade hit efter sökningar på recept för julgodis och det är väl ganska naturligt i dessa tider! Några fler tips kring julgodis och annat som hör julen till, ska jag nog hinna med innan jag sätter i gång att börja planera inför påsken ;)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag, december 08, 2008

Julgodis Choklad Krisp















Häromdagen när vi gjorde wienernougat och trilling nötter, blev det en del smält choklad över. Inget ska förspillas, så därför blandade vi ner cornflakes i chokladen som fanns kvar. Det är ett gammalt beprövat och enkelt recept på julgodis som jag har gjort sedan jag var barn.

Ingredienser Choklad Krisp
Mörk Blockchoklad (eller annan sorts choklad tex 70%)
Cornflakes

Smält blockchokladen över vattenbad eller på svag värme i micron.
Blanda ner cornflakes i den smälta chokladen.
Ställ ut formar på en bricka, använd gärna formar som är lite större än vanliga knäckformar. Fördela med hjälp av en sked blandningen i formarna. Ställ svalt för att det ska stelna. Till det här receptet har jag inga exakta mängder, men man blandar i så pass mycket cornflakes att det inte längre finns någon choklad "över" och att alla flingorna är täckta av choklad.

Tips! Om man vill kan man byta ut cornflakes mot olika sorters nötter, russin och mindre bitar av aprikoser.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

fredag, december 05, 2008

Julgodis Trillingnöt














Trillingnöt ca 35 st
Ca 1,5 dl hasselnötter
200 g ljus choklad (det går säkert att byta ut den ljusa chokladen till 70% choklad om man vill)
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg nötterna i en långpanna och rosta dem tills dem har fått färg. Låt nötterna svalna och gnugga sedan bort skalet med en ren kökshandduk. Lägg nötterna i en skål.
Smält chokladen i vattenbad. Låt den svalna lite och häll sedan chokladen över nötterna och blanda ordentligt.
Lägg nötterna tre och tre på en bricka med bakplåtspapper. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter.

Doppa de stelnade chokladbitarna ännu en gång i smält choklad, för att få ett tjockare lager av choklad runt nötterna. Låt stelna. Häll resten av den smälta chokladen i en plastpåse, klipp av ett litet hörn och ringla sedan ut lite choklad ovanpå trillingnötterna som dekoration. Låt svalna. Förvara svalt. (Recept hämtat från "mat & vin" av aftonbladet).

Bilderna är mina egna
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag, december 04, 2008

Underbar temugg med blommor




















Tema: Blommigt


Den är så vacker, den här handgjorda temuggen av keramikern Maria Liliegren. Hon har flera varianter av temuggar och skålar och alla är otroligt fina med sina blommiga mönster. Den här tillhör en av mina favoriter, visst är den fin!

Bild och info från SysterLycklig.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Supergod Wienernougat


Nu ska ni få receptet på den supergoda wienernougaten som vi gjorde häromdagen!

Recept Wienernougat

250 g nougat
150 g mörk choklad
100 g flagad mandel

Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna. Ställ åt sidan.
Smält nougaten i ett vattenbad.
Finhacka den mörka chokladen och häll ner den i den smälta nougaten.
Blanda sist ner den rostade mandeln.
Häll massan i en avlång form, klädd i bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar. Förvara i kylskåp.

(Receptet hämtat från tidningen "mat & vin" av Aftonbladet)


Bilderna är mina egna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag, december 03, 2008

En god kaffe latte som mål
















I dag blir det en längre morgon promenad i raskt tempo, med morgontidningen i fickan. Målet är ett café, där dom serverar kaffe helt i min smak. Det blir inte många sådana på en vecka nuförtiden, så dom stunderna är extra värdefulla. Tänk förr, när jag kunde göra mitt eget kaffe och skumma min egen mjölk, precis när jag ville, det var tider det!

I går gjorde min man julgodis! Trillingnöt, wienernougat och chokladkrisp blev det. Bilder och recept kommer senare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag, december 02, 2008

Pepparkakshus























Nu har vi dekorerat vårt lilla pepparkakshus. Vi valde att göra det enkelt för oss och köpte ett färdigt hus som bara behövdes klistras samman. Det är ju att dekorera huset med kristyr och godis, som är det roliga! När det var klart letade vi fram lite tomtar och djur som fick flytta in.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag, december 01, 2008

Adventsljus















I kväll har vi tänt vårt adventsljus en liten stund! Jag minns hur speciellt jag tyckte att det var att tända ett sådant ljus när jag var liten. Jag vet inte om mina barn tycker att det är lika speciellt som jag tyckte, dom är så vana vid att jag har en massa levande ljus tända här hemma. Men för mig känns det fortfarande lite speciellt, som en fin tradition värd att föras vidare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Förvaring med blommor




















Tema: Blommigt


Har ni sett sådana underbara förvaringsboxar från GreenGate!

Jag har börjat gilla olika blommiga detaljer, på allt från koppar, skålar, tyger till förvaringsboxar som dessa. Jag har dock lite svårt att se hur det skulle passa in i mitt eget hem, men väldigt fint är det! Jag tror att jag ska dela med mig av fler blommiga favoriter här inne framöver, så håll ögonen öppna om du också gillar saker som blommar :) Som så mycket annat fint jag brukar visa här, så hittade jag dessa hos inreda.com.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Related Posts with Thumbnails