lördag, augusti 09, 2008

Mysteriet på fjället













I dag har vi varit med om något riktigt märkligt. Vi hade hört talas om att något underligt skulle inträffa om vi åkte längs med Trollvägen vid Nipfjället (12 km från Idre).

Det här var det som väckte vårt intresse:

"Ett av naturens under. Trollvägen är ett stycke av vägen på Nipfjället. Stanna bilen på angiven plats (skylt finns uppsatt) och frikoppla. Innan du släpper bromsen, slå vad med dina medpassagerare om åt vilket håll bilen kommer att rulla! Detta fenomen uppstår endast på några få platser i hela världen."
(Sverigeresor.se)

Så, sagt och gjort, vi begav oss dit! Väl uppe på fjället, i en nedförslutning fanns plötsligt en skylt vid sidan av vägen, där det stod att man ska skulle stanna bilen och lägga ur växeln. Vi gjorde det och bilen började naturligtvis att rulla, men åt fel håll! Den rullade baklänges i uppförslut. Helskumt!

Jag har nu i efterhand läst en del om fenomenet på internet och det verkar som många anser att det bör vara någon form av synvilla. Någon annan förklaring är ju svår att försöka sig på att ge. Men jag garanterar, man såg tydligt att vi stod i ett nedförslut. Under den korta tid som vi var där kom den ena uttlandsregistrerade bilen efter den andra, alla stannade i backen och provade på detta underliga fenomen. Själv hade jag faktiskt inte hört talas om den här platsen tidigare, men den måste vara utmärkt i alla Sveriges turistkartor eftersom turisterna verkar hitta dit.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

  1. ;) Jag har varit med om detta fenomen fast på GranCanaria..trodde inte mina ögon först! Jättehäftigt att det finns även här i Sverige.

    SvaraRadera
  2. åsa schraeder
    Jo!!! Verkligen mysko!

    annelih
    Jag trodde inte mina ögon heller, det var så underligt det hela. Vi gick där och försökte se på avstånd om det kanske var så att vägen faktiskt inte sluttade så som vi upplevde den, men det gjorde den. Jag fattar inte hur det är möjligt att man ser "så fel". Kul att du också har upplevt det!

    SvaraRadera