Det här är grundreceptet på de muffins vi bakade på vårt café! Det har varit hemligt tills nu, så håll till godo!
Vi gjorde en smet enligt receptet nedan och hällde upp alltsammans i muffinsformarna. Därefter fyllde vi dem med olika fyllning, som banan & choklad, äpple & kanel, hallon & banan, hallon & cream cheese, valnöt & banan osv. Jag beskriver hur vi gjorde banan & chokladmuffins här, men vill man göra någon annan smak så är det bara att byta ut bananerna och chokladen till den smak man önskar tex äppelbitar rullade i kanel och socker eller hallon och banan.
Muffins (12 stora)
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
4 ägg
2 1/2 dl mjölk
250 g smör
3 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 bananer (skivade)
Ca 1 st mjölkchokladkaka (grovt hackad i bitar)
Sätt ugnen på 175°C. Jag använder 2st muffinsplåtar (som rymmer 6 st stora muffinsar) och placerar stora pappersformar i ”skålarna”. Vispa rumstempererat smör tillsammans med socker i en skål. Vispa ägg och mjölk i en annan skål. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och bakpulver i en tredje skål. Blanda ner äggblandningen med smörblandningen, rör om. Tillsätt mjölblandningen och rör om.
Fördela smeten i formarna till ca 2/4 delar. Fördela rikligt med bananskivor och grovt hackad choklad och fyll därefter upp med smet till strax under kanten. Lägg slutligen någon bananskiva på toppen. Riktigt läckert blir det om man placerar en chokladbit på den varma färdiggräddade muffinsen som när den senare har svalnat sitter fast ovanpå. Grädda i ca 25-30 min eller tills en sticka känns torr.
Läs även andra bloggares åsikter om muffins, amelias cafe, muffinsrecept, grundrecept muffins, bakverk, baka,