onsdag, december 31, 2008

Reflektioner efter ett halvår i Sverige

Jag älskar förberedelserna och uppladdningen inför julen, vilket nog har märkts i min blogg. Men nu, när julafton har passerats och det nya året står för dörren, vill jag inget hellre än att plocka ner alla julsaker och byta ut dom julröda gardinerna och dukarna mot dom vanliga. Magen känns uppsvälld av alla kolhydrater jag har ätit och jag inser att jag borde återgå till min LCHF kost, som jag mår så mycket bättre av.

I dag är det sista dagen på det här året. Vi har bott här i Sverige ett halvt år nu. Smekmånaden ska väl vara över nu tror jag, om man ska tro det jag har hört om hur man "återanpassar sig" efter en längre tids utlandsboende. Jag tror faktiskt att det stämmer rätt bra.

Vår första sommar i Sverige började med bad i sjöar, auktioner på landsbygden, besök vid 4H gårdar, fikastunder med alla grannarna i lekparken och framförallt den spännande jakten på vårt nya café. Men som nyinflyttade i landet, innebar den mycket annat praktiskt också, besök på skattemyndigheten för att bli inskrivna i landet, otaliga brev och telefonsamtal till försäkringskassan för att bli inskrivna även hos dem, anmälan till kommunen för att få dagisplats och plats i förskoleklass till barnen.

Sen kom hösten, den underbart vackra hösten med ett fyrverkeri av färger och härlig frisk luft. Vi beslutade oss för att lägga caféplanerna på hyllan och se oss om efter "vanliga" jobb i stället. Barnen skolades in på dagis och skola och allt gick över förväntan. Vi tog många och långa promenader i skogen med kaffe termos i ryggsäcken, "mamma mu" och "lilla spöket laban" på bio med barnen och flera trevliga återseenden av gamla kompisar.


Sen kom vintern, med snö, kyla och mörker. Snön blev inte långvarig, men den var rejäl och vi hann inviga våra nyinköpta pulkor och göra ett antal snöänglar. Barnen som knappt tidigare har upplevt snö, var överlyckliga och kunde inte få nog av den. Vi har fått fira lucia med barnen på dagis och upplevt skolans julavslutning i missionskyrkan med svenska julsånger.

Att hitta jobb här i Sverige var svårare än vi hade trott. Vi lyckades flytta hem mitt i en lågkonjunktur. Men det förmånliga reglerna som finns här i Sverige erbjuder föräldrar att få viss ekonomisk ersättning i form av sk föräldrardagar, trots att barnen är födda utomlands. Vi har därför haft möjlighet att kombinera vårt arbetssökande med att vara tillsammans mycket med våra barn.

Några kontraster som är tydliga här i Sverige jämfört med vårt liv i Spanien är framförallt kylan och mörkret. Det känns inte så lockande att gå till lekparken klockan fyra på eftermiddagen i december månad. Det var något som vi ofta gjorde när vi levde i Spanien. När jag möter människor på gatan, slår dom undan blicken och hälsar inte. Det gjorde man i Spanien. Likaså hälsade spanjorerna ofta på sina medmänniskor i hissen, i väntrummet eller när man kliver in eller går ut från ett café. Det var lite gladare mer uppslupen stämning på något sätt. I Sverige är det lugnare tempo i trafiken och bilarna stannar och släpper fram mig när jag närmar mig ett övergångställe. Det finns cyklister överallt men dom följer inga regler. Livsfarliga är dom om man är gångtrafikant! Cyklister såg man inte röken av där vi bodde i Spanien. Vi kan välja mellan minimjölk, lättmjölk, mellanmjölk, röd mjölk och gammaldags mjölk i vår lilla ica butik runt hörnet. Det finns också flera ekologiska mjölkalternativ att välja bland. Sen kan man ju fråga sig varför det måste finnas så otroligt många alternativ av mjölk att välja mellan. Barnen får vara utomhus och leka på dagis och skola i åtminstone 1-2 timmar varje dag, oavsett väder. På 3-åringens dagis i Spanien gick man inte ut och lekte under vinterhalvåret eftersom det var för blött i marken för utomhuslek sa fröknarna. Fredagens glasspinne efter maten på dagis är inräknad i veckointaget av kalorier i kommunens matsedel. Hoppsan! Våra barn får ibland glass efter maten här hemma också, hur blir det då? Får inte andra svenska barn glass efter maten i bland? Nog om det. Sist men inte minst så har vi upptäckt att man kan ringa ett speciellt telefonnummer för att slippa alla samtal från telefonförsäljare, något som faktiskt är välbehövligt när man vid flera tillfällen har fått telefonförsäljare på tråden en söndagmorgon.

Det är svårt att bara se till fördelarna eller nackdelarna med att bo i respektive land. Tiden vi hade i Spanien var den hittills bästa perioden i mitt liv. Beslutet att flytta tillbaks till Sverige känns ändå fortfarande helt rätt och jag känner att det är här jag vill leva nu. Jag känner mig hemma här. Trots mörkret och kylan. Men vem vet hur jag känner om några år. Eller kanske redan om några månader. För kanske är smekmånaden inte är över riktigt ännu. Det återstår att se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

8 kommentarer:

malin2 sa...

Gott Nytt År!

Mia sa...

Vilken fin tillbakablick på ert Sverigehalvår. Jag längtar faktiskt lite efter att "dra igång" 2009. Jag har också nog med julen efter annandagen.

Gott Nytt 2009, Amelia!!

Dosiss sa...

Jag hoppas att ni kan fâ av tvâ världar. Jag hoppas att 2009 blir ett lika bra âr för er.

Amelia sa...

malin2
Tack, Gott nytt år till dig med!!!

Mia
Ja, det ska bli spännande att se vad 2009 har att erbjuda! gott nytt år till dig med :)

Dosiss
Ja, det hoppas jag också. Man får ta till vara på "godbitarna" ur respektive land.

Anna Malaga sa...

Gott Nytt ÂR till er och hoppas 2009 blir riktigt bra!
Kramar frân Malaga

Sofia sa...

Hej, nu har även ett gammalt Lamadjur fattat att du har en blogg! Önskar er Gott Nytt 2009 och all lycka i Sverige. Är själv full med tankar om hemflytt, det är ju inte realistiskt i vårt fall men jag tänker på det dag som natt :( Intressant därför att läsa din tillbakablick. Kramar från Paraguay

conchi sa...

Hola Amalia

Ett litet tips po ett mycket bra cafe-restarang som jag tror er till salu. Sala - silver gruva cafe. Mycket populär och välbesokt.
Jag tror att sparbankens mäklare i Sala har den till salu.

Lennart - Sundream Estate, Marbella.

Amelia sa...

Anna Malaga
Hej Anna! Gott nytt år till dig och familjen! Hur har ni det nu förtiden?

Sofia
Nej men hej laman!!!! Åh vad kul att se dig! Ja, jag känner igen mig i det där med att man går och vrider och vänder på det där med att flytta hem. Man blir nästan knasig av att både vilja och inte vilje det. Därför är det skönt när man väl lyckas bestämma sig för ngt och satsa på det. Eller bestämma sig för att avvakta ett år i taget. Kom gärna förbi igen så kanske jag lägger ut det där muffinsreceptet som jag minns att du så gärna ville ha en gång i tiden ;) Stor kram!

conchi
God fortsättning!
Caféplanerna ligger väldigt mycket på hyllan, men tack för tipset ändå :) Det är svårt att låta bli att slå ett öga på verksamheter som är till salu... det var SÅ kul att driva café. Allt väl i Marbella?

Related Posts with Thumbnails