fredag, juli 11, 2008

Inskrivna i systemet

Fram till i dag har vi inte varit officiellt inskrivna i det svenska systemet. Vi registrerade oss i anslutning att vi kom till Sverige, men det har tagit sin tid att få det officiellt. Att det är juli månad och semestertider har nog haft en del med saken att göra skulle jag tro.

Att inte finnas med i systemet, har inneburit en del problem vid vissa inköp. Mycket är ju knutet till personnummret här i Sverige och finns man inte med i folkbokföringen, blir saker och ting snabbt ganska komplicerade. I går kunde jag till exempelvis inte köpa ett mobilt bredband till min nya dator, men i dag ska det visst gå bra. Vid köp av bil, kom en 8 år gammal adress upp på köpekontraktet, eftersom det var den senast kända adress bilregistret hade registrerad. Skulle vi köpt bilen i dag hade det varit en helt annan sak.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Unknown sa...

I frankrike räcker det med att visa upp en räkning, typ el eller telefonräkning, från den adress du bor på. Personnummer är väldigt svenskt. Det används här bara när du är sjuk och har kontakt med försäkringskassan.

Amelia sa...

dosiss
Ja, i Spanien var det inte heller någon som ville se personnumret, fast där fanns i stället ett annat nummer som man använde, men det var inte i samma omfattning som det svenska personnummret.

Den enda gången, vad jag kan minnas, som någon ville veta var vi var folkbokförda var när vår tjej skulle börja i skolan. Då ville dom se ett officiellt papper på det, eftersom vilken köplats man fick bla hade att göra med hur nära skolan man bodde.

Related Posts with Thumbnails