söndag, juli 06, 2008

Kanelbullar













Den här synen möttes vi av häromdagen då vi kom in i köket, efter en hel dags uträttande av diverse ärenden. Svärmor hade tagit fram degblandaren och trollat fram en jättehög med kanelbullar! Nu har jag tyvärr inte hennes recept tillgängligt, men jag hittade ett recept på tasteline som jag kopierar in här:

Godaste Kanelbullarna (45 st)
13 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma, malen
150 g margarin
1 paket jäst
5 dl mjölk
2 msk kanel, malen

ägg till pensling

pärlsocker

Tillagning
Så här gör du om du har matberedare:

1. Häll det mesta av mjölet samt 1 dl av strösockret, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i 150 g margarin (eller använd 1,5 dl flytande margarin) och smula jästen över.

2.Värm mjölken till fingervarm, 37°. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 minuter.

3. Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta.

4. Kör sedan några varv i maskinen. Tag därefter upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den. Kavla degen till en platta, bred på resten av margarinet och strö över resten av sockret och kanelen. Rulla ihop och skär rullen i bitar. Ställ bullarna med snittytan uppåt på plåtar, täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.

6. Sätt in plåten mitt i ugnen, låt bullarna grädda i 5-10 minuter, tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under bakduk.

I ett annat recept på kanelbullar som jag hittade på tastelinse.se, gjorde man en vaniljkräm som man spritsar in i den färdigjästa bullen, precis innan den ska in i ugnen. Det lät ju hur gott som helst! Här är en länk till det receptet.

"Baka, baka liten kaka, rulla, rulla liten bulla och skjuts in i ugnen!!!"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Unknown sa...

Och jag slâr vad om att min mamma kommer ta fram sin degblandare när barnbarnen kommer nu i veckan. Baka bullar hos mormor är alltid inplanerat!

Amelia sa...

Dosiss
Tänk att jag inte har en degblandare, har alla det nu för tiden? Det är ju så mycket enklare att baka bullar och bröd med en sådan så det kanske borde finnas på min låååånga önskelista över allt jag skulle vilja ha! Eller så struntar jag i att baka och äter bullar hos svärmor i stället ;)

KARLAVAGNEN sa...

ååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååå

Related Posts with Thumbnails