söndag, juni 01, 2008

Bär och Bönor













För ca 1500 år sedan, i de etiopiska bergstrakterna, levde en herde som hette Kaldi. Han var en vanlig fåraherde som en dag tyckte att hans getter uppförde sig väldigt underligt. Getterna var ovanligt fulla av energi och hoppade omkring på betesmarkerna. Kaldi upptäckte snart att getterna hade ätit röda bär från en buske. Han förstod att det var dom här röda bären som gjorde att getterna blev så pigga.

Kaldi skyndade till ett kloster som låg i närheten för att berätta om sin upptäckt. Klostrets abbott intresserade sig för hans berättelse om dom magiska bären och bestämde sig för att själv ge sig ut för att plocka dom. Väl tillbaka i klostret igen, provade han att göra en dryck, genom att hälla hett vatten över bären. Han drack sedan av drycken och märkte att han blev så pigg att han kunde hålla sig vaken mycket längre än vanligt. Abboten började bjuda klostrets munkar av drycken för att de skulle hålla sig vakna under de långa aftonbönerna. Snart spreds ryktet om dryckens effekter och klostret fick namnet "det vakna klostret". Källa: svensk kaffeinformation

Ingen vet om denna historia verkligen är sann eller inte, men jag kommer nog sända Kaldis getter en tacksam tanke när jag dricker mitt morgonkaffe i morgon bitti!













Foto: sxc.com/ana labate

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails