söndag, oktober 26, 2008

Håll i en varm kaffekopp och bli varm i hjärtat
Enligt en amerikansk studie har det visat sig att om du håller en varm kopp mellan dina händer blir du mer välvilligt inställd mot din omgivning, än om du just har haft något kallt i dina händer.

Undersökningen gick till som så att man anlitade en medhjälpare som mötte försökspersonerna i en lobby på en psykologmottagning och eskorterade sedan försökspersonerna via en hiss, till testområdet. Medhjälparen höll under hissfärden i ett urklipp, två böcker, en kopp med varmt kaffe och en kopp med iskallt kaffe. Försökspersonen som inte visste någonting om vad som egentligen skulle testas, blev tillfrågad att hålla i en av kaffekopparna, så att medhjälparen skulle kunna notera namn uppgift och datum för testet. Väl framme i testrummet, fick försökspersonen läsa en text som handlade om en påhittad person. När försökspersonen senare bads att beskriva den hypotetiske personen, beskrev majoriteten av dom som hade hållit i den varma koppen, personen som en betydligt varmare person, än dom som hade fått hålla i en iskall dryck. Man utförde även andra tester för att styrka sin hypotes. Källa: News Center, University of Colorado

Dagens Nyheter skriver: "en förklaring kan vara att hjärnan bearbetar både fysisk värme och "varmhjärtad" erfarenhet i samma område, enligt forskarnas slutsats. Det ligger veckat en bit in i hjärnan och kallas den insulära loben."

Jaha, och vad tycker vi om det här då? Är det sannolikt att vi ser på vår omgivning med andra ögon efter att vi har fått hålla något varmt i våra händer?


Läs mer:
dn.se "Het kopp värmer även hjärtat"
metro.se "Varmt kaffe gör dig snällare"

Bild:sxc.hu/skrasii
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Mia sa...

Intressant det där med vad som påverkar en.

Fina pumpor du har på bild också. :)

Amelia sa...

mia
Det låter lite underligt tycker jag, men vem vet.

Pumpor är gör sig fina på bild, inte så konstigt med den underbara färgen som dom har!

Related Posts with Thumbnails