måndag, oktober 20, 2008

Underliga ord - förklaringar

Här kommer "facit" till de underliga orden som jag skrev om tidigare. Alla orden har med matlagning att göra! Fler ord och deras betydelse hittar du här.

Ciselera - dekorera och mönstra exempelvis champinjonhattar med spetsen på en vass kniv. Används också när man skär upp kanten på exempelvis kött för att det inte ska kupa sig vid stekning.

Klara - skira, värma fast matfett och skilja det klara fettet från den grumliga bottensatsen.

Nappera - täcka en maträtt med till exempel gelé.

Saisiera - hastigt steka tunna skivor eller små träningar av kött eller fågel tills råvaran fått fin färg.

Tournera - dekorforma grönsaker med en liten kniv.

Övergjuta -hälla gelé över en dessert eller ett bakverk.

Velouté - en ljus grundsås på fisk-, kalv- eller fågelbuljong, smör och eventuellt mjölk.

Slanta - skära grönsaker i bitar som liknar slantar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails