måndag, oktober 06, 2008

Ingefära - kroppens yang
Det sägs ju att det finns många positiva egenskaper med att äta ingefära. Min mamma pratade om den lilla roten i så positiva ordalag häromdagen, att jag blev nyfiken på att veta lite mer. Jag hittade en del intressant på nätet. Visste ni att:
  • Kineserna betraktar ingefära som yang (värme), eller genomträngande, och som balanserar den kalla maten, Yin (kyla), för att skapa harmoni.
  • Under 400-talet använde man ingefära i sjömännens mat för att förhindra sjösjuka och skörbjugg.
  • Studier visar också att ingefära kan lindra smärta och ha goda effekter mot inflammation.
  • Vid förkylning kan ingefära lindra nästäppthet och öppna upp bihålorna. Lämpligt är att dricka det som avkok eller te.
  • Torkad malen ingefära är gott på fil och youghurt
  • Kanderad ingefära är bra för matsmältningen och dämpar illamående vid graviditet.
  • Smaksätt flytande honung med riven ingefära och rivet citronskal, väldigt gott till fruktsallad och glass.
Enligt nättidningen alltombarn.se finns det vissa studier som visar att gravida bör begränsa sitt kosttillskott med höga halter av ingefära. Läs mer om det här.

Enkelt te på ingefära
Häll kokande vatten över en kvarts tesked med hackad färsk ingefära. Låt det dra i 5 minuter och sila det innan det dricks. Tillsätt honung, apelsin- eller citronskivor för smak.

(Jag skulle nog tillsätta lite vanliga teblad också, för att få te med ingefärssmak. Det blir kanske inte lika hälsosamt, men det skulle nog bli riktigt gott! )

Om man föredrar en kall dryck, så kanske denna kan vara värd att testa:

Ingefärsdricka, 8 glas

2 tsk färskriven ingefära
2 msk färskpressad citron
1 l mineralvatten
4 tsk fruktsocker
citronklyftor

Blanda ingefära, fruktsocker och citronsaft i en tillbringare. Slå på lite av mineralvatten och rör tills fruktsockret löst sig. Fyll på med mer mineralvatten. Styr styrkan med mängden mineralvatten. Servera med is och citronklyftor.

Man behöver ju inte stanna vid att använda ingefära bara i drycker, man kan baka muffins med ingefära i. Här kommer en länk till ett recept på Ingefärsmuffins som jag hittade hos Dagens Muffin.

Källa:
epochtimes.se
nyfikenvital.org
Grön Gåva

Bilder:sxc.hu/supaDucta

ortblomman.com

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails