måndag, november 24, 2008

Kaffe och Te är både gott och nyttigt

Såg just på min MSN startsida den här artikeln, där Fredrik Paulún beskriver dom goda fördelarna med att dricka te och kaffe.
Så här skriver han:


"Smutta lite till för förbränningen

Koffeinet piggar upp och kan göra både träningspass och andra aktiviteter lättare att genomföra. När det gäller träningen har koffein dessutom visat sig öka frisättningen av fett från fettcellerna, något som i sin tur ökar tillgången på energi för musklerna, och både uthålligheten och fettförbränningen förbättras.

Leverns energiförbrukning ökar också av koffeinet, och man kan därmed säga att det höjer ”förbränningen” vilket delvis förklarar varför kaffedrickare i genomsnitt väger mindre än de som inte konsumerar drycken.

En annan möjlig orsak till deras lägre kroppsvikt är frisättningen av just dopamin. Att äta mat, godis, glass, kakor och annat vi tycker smakar gott frigör också dopamin. Även att dricka alkohol. Troligen kan kaffe genom sitt frisättande av dopamin ta udden av suget efter andra stimulerande medel.

Tyck om te!

Den nyttigaste varianten av te – grönt – innehåller ca 80 mg koffein per 4 dl. Svart te är en fermen-terad form av te och innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein. Det gröna teet har dock ett extremt högt innehåll av antioxidanter som gör att jag ser det som en given hälsodryck. Man slipper dessutom både kaffets AGE och akrylamid, så det är definitivt ett supersäkert komplement/alternativ till kaffe.


Drick dig ung

Antioxidanterna skyddar inte bara mot hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och många cancerformer utan kan också göra att åldrandet går långsammare. Tedrickare tenderar att leva längre än andra och har skydd mot de olika sjukdomar som antioxidanterna hjälper mot. En mycket trevlig bonus är att en av antioxidanterna (EGCG) också kan öka leverns energiförbrukning och hjälper oss att hålla vikten.

Man blir således både smal, pigg och frisk av grönt te! När det gäller mängden antioxidanter i grönt te finns det ett mått på dessa som kallas ORAC. Det går helt enkelt ut på att man mäter halten antioxidanter i 100 gram livsmedel och får ett värde på dessa. Ett par exempel är majs på 400, apelsin på 750 och brysselkål på 980.

Grönt te ligger på över 1000 och innehåller inte en enda kalori! Drick därför minst två koppar grönt te om dagen. Svart te har nästan samma effekter på hälsan, detsamma gäller vitt te, men det röda teet är koffeinfritt så förvänta dig inte att bli pigg av det." (Av Fredrik Paulún)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails