tisdag, maj 27, 2008

Att starta och avsluta ett företag

Att starta (och för den delen avsluta) ett företag, är ingenting man gör "bara så där på en vecka". Det är en ganska utdragen process och alla olika instanser har sina egna rutiner för hur dom vill att saker och ting ska utföras. I dag har vi tex varit på vattenverket för att ändra namn på innehavaren av kontraktet som finns mellan vattenverket och cafét. Det var andra gången vi var där och det blev inte den sista, för vi måste snart återkomma dit ytterligare en gång, för att ärendet ska kunna avslutas för vår del.

Jag minns när vi köpte vårt café för 8 år sedan. Vi trodde att vi skulle kunna klara av att ordna alla olika tillstånd och övriga frågor kring företagsstarten på egen hand. Så här i efterhand kan jag skratta lite åt minnet, när jag tänker på hur vi sprang runt mellan kommunens olika kontor (som ligger utspridda över hela Marbella), med en väska fylld av kopior på diverse handlingar i ena handen och vårt spanska lexikon i den andra handen.
Bild: Marbella "town hall
" vid Plaza de los naranjos.

Vi fick hämta ett visst formulär på ett kontor, för att därefter bli hänvisade att gå till ett annat kontor för att få en stämpel på detta formulär. Därefter skulle vi komma tillbaks för att få våra uppgifter ifyllda på det första kontoret och så där höll det på. Proceduren var liknande vad gällde allt från vattenbolag, elbolag, öppningstillstånd, företagsbildande, socialföräkring osv.

När vi nästan hade nått mållinjen hade vi hunnit bli så less på allt krångel, att vi lämnade över allt pappersarbete till en gestoria (en sorts administrativ byrå som mot betalning hjälper till att utföra sådana uppgifter) som fick slutföra alltsammans åt oss. Skulle jag starta ett företag i dag, finns det ingen som helst tvekan i hur jag skulle göra. Jag skulle lämna över allt till en bra gestoria på en gång, kosta vad det kosta vill.

Det ska bli intressant att se om vi kommer uppleva en liknande frustration när vi startar igång vår verksamhet i Sverige. En fördel där, är ju att vi i alla fall talar språket från början, det borde ju underlätta lite.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Cissi sa...

Jag kommer ihåg när jag jobbade på Ibiza så bad chefen mig åka in och betala en vattenräkning eller något liknade och jag fick en check som jag åkte iväg med som jag sedan lämnade in till en farbror som tog fram en skokartong och letade fram vårt papper, häftade fast checken och stoppade tillbaka detta i skokartongen. När jag gick därifrån undrade jag vad som egentligen hände. Hihihi skrattar gott åt minnet ;9

amelia sa...

cissi
Ha ha ha! Han hade väl antagligen någon form av system i den där skokartongen också kan jag tänka mig!

Petra H sa...

Förhoppningsvis är det LIIITE smidigare i Sverige... jag har alltid tyckt att det är extremt tungrott i andra länder med administrationen. I Belgien när man folkbokför sig måste man springa till kommunen 2 ggr, därefter kommer polisen hem till en (ibland ringer de på och kräver att få komma upp i lägenheten, inte bara för utlänningar utan även för belgare), sedan ska man gå till polisen, och därefter tillbaka till kommunen!! Om du är utlänning får du först ett provisoriskt id-kort på 6 månader, sedan ska du tillbaka till kommunen och få ett på 5 år. Arrrgghhh!! Så nej, jag skulle nog inte vilja starta ett företag i Belgien om det är så komplicerat att bara flytta!!

amelia sa...

patra h
Ja, vi får se hur det fungerar i Sverige. Jag kommer rapporterar när jag vet mer om det!

Related Posts with Thumbnails