måndag, april 21, 2008

Kulturchock vid hemkomsten?








Jag har funderat lite kring det här med hur det kommer bli för oss när vi kommer tillbaks till Sverige igen. Det blir ju lätt att man fokuserar på mer praktiska saker som var vi ska bo, var/när/om vi kommer hitta vårt nästa café, var ska barnen gå på dagis/skola osv?

Men så hittade jag till "sweaguiden" som har endel information om just det här med hemflytt, med lite praktiska checklistor inför flytten och även annan praktisk information som kan vara till hjälp. Men man tar också upp ett annat perspektiv; att en hemflytt kan upplevas som en kulturchock för familjen. Det här är intressant ämne tycker jag, så jag väljer att kopiera in en del av vad som står där;

"Man ska förbereda sig på en anpassningsperiod vid hemkomsten, eftersom man som regel går igenom en likartad form-och trivselsvacka som vid utlandsflytten. Den inträffar oftast tidigare än vid utflytten. Saknaden efter utlandslivet kan kännas stor. Vardagen i Sverige kan uppfattas jobbigare än utomlands, eftersom den saknar ett mått av spänningsmoment."
Ja, det kan säkert stämma att man snabbare kommer in i en vardagslunk och att det man har gått och längtat efter, saker som man saknade i sitt liv i utlandet, inte längre upplevs som så speciellt.

"Man förväntas slinka in i sin svenska miljö (som känns ny!) utan besvär trots att man förändrats en hel del under tiden utomlands."
Det jag kommer att tänka på här, är att man har så dålig koll på allt som har hänt i Sverige under alla år man har varit utlandsbosatt. Nu tänker jag inte på större förändringar, utan mer sådant som svenskar tar för givet i sin vardag men som är annorlunda för den som har varit "borta" och levt i en annan sorts vardag under en längre tid, t ex;
  • När man inte förstår hur man ska gå till väga för att skicka ett paket, eftersom vanliga postkontor verkar ha försvunnit?
  • Hur det går till när man ska betala på Ica och man förväntas lägga ner mynten i en liten behållare och komma i håg att vänta på att växeln kommer ut ur samma behållare. Jag har lärt mig det nu, men första gången förstod jag inte alls hur det fungerade och vad jag förväntades göra. Kassörskan trodde nog att jag var knäpp, hon kunde ju inte veta att jag var utlandsbosatt.
  • Att man ska komma i håg att själv ta plastpåsar och att dom kostar pengar (inget fel i det alls, bara annorlunda mot hur det fungerar här).
  • Att man inte slänger läskburkar eller läskflaskor i soporna och att man får pant för dom (väldigt bra, men som sagt, annorlunda).
  • Att man har strängare trafikregler i Sverige och att det här är lite "allmänt accepterat" att man kan parkera bilen i princip hur som helst (en kortare stund i alla fall) och sätta på varningsblinkers.
  • Att man kan dubbelparkera och när ägaren till den inparkerade bilen kommer, så tutar han tills ägaren till den felparkerade bilen kommer springande och flyttar på sin bil.
  • Hur fungerar det förresten när man ska betala när man ska åka buss i Sverige nu för tiden, jag har ingen aning? Kan man ens betala med sedlar och mynt?
Listan kan ju göras hur lång som helst, men jag får nog stanna här nu, skulle egentligen kunnat få bli ett eget inlägg.

"Barnen kan ha svårigheter att anpassa sig i sina nya roller, i nygammal miljö och ny skolkultur."
Min 5-åring går i en kommunal skola här. Jag har förstått att dom går relativt snabbt fram, framförallt om man jämför med hur jämnåriga barn har det i Sverige, där man i 5-års åldern inte förväntas sitta still i en skolbänk och följa undervisning under en hel skoldag. Man har sedan länge övat läsning och barnen har lärt sig att skriva med skrivstil. För henne kommer det nog bli väldigt annorlunda att börja i svensk 6-års verksamhet.

"Klimatet i Sverige kan upplevas som mörkt och dystert, om man har bott i varmare och soligare länder."
Ja, mörkret och kylan är verkligen ingenting jag längtar efter. Men jag ser fram mot hösten, med alla dess färger! Barnen längtar väldigt mycket efter att få uppleva snö. Just klimatet var ju en av anledningarna till att vi valde att lämna Sverige en gång så det är ju inte på grund av klimatet vi återvänder men jag antar att det blir något vi helt enkelt får försöka lära oss att leva med.

Foto: www.sxc.hu/"Feeling different" by Nerian
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej och Tack för din härliga blogg!
Jag återvände till Sverige fför ca 3 år sedan efter 5år i Spanien och jag måste erkänna att det blev en kulturchock. Du verkar dock mer förberedd på vad som komma skall. Jag hade inte alls väntat mig att det skulle bli en sådan förändring. Dessutom hade jag med mig min spanske man som varken talade svenska eller engelska så det har verkligen varit kämpigt. Men nu känns det som att vi trots allt tog rätt beslut. Men visst längtar vi tillbaka. Vi kommer alltid att stå med ett ben i Sverige och det andra i Spanien.
Fortsätt gärna skriva om dina tankar. Lycka till!

Cissi sa...

Vad bra att du tänker så tycker jag!! Jag tror att du blir bättre förberedd då. Många föreställer sig att man kommer till underbara Sverige och allt kommer bara att vara så perfekt!!! Det ska bli så kul att höra hur det går för er och vad dina tankar är när ni väl kommer fram.
bamsekram

Amelia sa...

anonym
Tack själv för att du kikar in :)
Jag kan tänka mig att det blir anorlunda när man har med sig en spanjor som inte kan språket och inte heller engelska, det var tufft gjort av honom att flytta tycker jag! Hur har det gått för er och framförallt för honom att anpassa sig till det svenska livet och klimatet. Vi är ju båda svenskar så på det sättet kanske det blir lite lättare, det återstår att se. Det är jätte intressant att få höra från andras erfarenheter kring "flytten tillbaks", så hör gärna av dig härinne igen!

Cissi
Förut, innan vi hade bestämt oss såg jag på det här med att flytta tillbaks med andra ögon, jag var mer positiv då. Nu när det börjar närma sig känns det inte lika självklart längre, men samtidigt känner jag att vi har fattat rätt beslut. Om vi inte gör det här nu kommer vi bara skjuta upp det lite längre fram och det kommar aldrig bli lättare, framförallt inte när barnen blir lite större. Bamsekram tillbaks ;)

Mama sa...

Ja vadret i Sverige ar ingen hojdare tycker jag...vet inte om jag skulle sta ut med det, men som sagt visst ar det fint ibland som du sager, pa hosten och sa.

Anna Malaga sa...

Du är ju i alla fall förberedd! Sen är det sommar när ni âker, och det kan ju vara en fördel.
Jag snackade med en hemvändare för ett tag sedan, hon berättade att hennes barn hade sagt: "Mamma, varför gâr vi upp mitt i natten och Ñater frukost?" hihihi

Mia sa...

Det är nog inte lätt att flytta hem igen efter många år utomlands, men jag tror att det e viktigast att tänka att det inte bara e en dans på rosor. Det är mycket som är enormt jobbigt med att flytta utomlands också och då kan ju också pressen vara "hemifrån" att man lever så himla bra och spännande.

Ni kommer få det kanonbra!! Det e jag övertygad om.

kram!!!

KARLAVAGNEN sa...

Gissa om man känner igen sig i dina funderingar!

Amelia sa...

mama
nej, jag vet inte heller hur det ska gå. En fördel är dock att jag tror att det finns mer att göra inomhus i Sverige med barn, framförallt kring sthlm trakten, så vi får väl försöka aktivera oss under vintehalvåret...

anna malaga
Ha ha ha! Ja, jag förstår att dom undrar varför det är så mörkt när man går upp. Samma sak är ju på em, då är det ju kolsvart vid 16-tiden. Huvva!

mia
Nej, jag tror nog att jag är rätt realistisk för närvarande, försöker väl förbereda mig mentalt på det som kan bli jobbigt. Vädret och mörkret kan nog bli tufft, men vi kommer samtidigt få annat som vi inte har här. Jag antar att det blir till att försöka fokusera på det... Kram!

karlavagnen
Ja, vi är nog många i liknande situation, utlänningar var vi än befinner oss på något sätt...

Related Posts with Thumbnails